Vitaal in balans

Verschillende verzekeringen voor als u er niet meer bent

arts

Verschillende verzekeringen voor als u er niet meer bent

Geplaatst op

We denken er misschien liever niet over na, maar voor iedereen zal er een moment van definitief afscheid aanbreken. Een ding staat voor de meeste mensen vast: u wilt uw nabestaanden zo goed mogelijk achter laten. Er bestaan een aantal verschillende benamingen voor verzekeringen die gerelateerd zijn aan de uitvaartwereld. Dit zijn de uitvaartverzekering, de nabestaandenverzekering, de overlijdensrisicoverzekering en de levensverzekering. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, heeft u misschien alle, enkele of geen van deze verzekeringen nodig. Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het goed om de verschillen op een rijtje te hebben.

De uitvaartverzekering

Zoals het woord al doet vermoeden, is de uitvaartverzekering bedoeld om de kosten van uw uitvaart, al dan niet gedeeltelijk, te dekken. Op die manier worden uw nabestaanden niet geconfronteerd met een torenhoge rekening voor uw begrafenis of crematie. U kunt kiezen voor de gewenste dekking. Afhankelijk van uw leeftijd, betaalt u tot uw overlijden een premie bedrag per maand. Er zijn ook verzekeraars die naast een bedrag ook de keuze bieden om in diensten uw uitvaart te verzorgen. Hier kunt u uw uitvaartverzekering vergelijken.

De nabestaandenverzekering

Deze verzekering valt onder de noemer van de levensverzekeringen. Een nabestaandenverzekering sluit u af op uw eigen leven of dat van uw partner. Als de verzekerde binnen de looptijd van de nabestaandenverzekering overlijdt, dan keert de verzekering het vastgestelde bedrag uit. Zo komt u niet in financiële problemen wanneer uw partner overlijdt. Het inkomen van de overleden partner valt weg terwijl de kosten van de hypotheek en eventuele studies van de kinderen gewoon doorlopen.

De overlijdensrisicoverzekering

Hier kunnen we kort over zijn. De overlijdensrisicoverzekering is een andere naam voor de nabestaandenverzekering. Als u een hypotheek wilt, dan is een overlijdensrisicoverzekering bij nagenoeg alle hypotheekverstrekkers verplicht.

De levensverzekering

Onder levensverzekeringen verstaan we een verzameling van verzekeringen. Het is dus niet zo dat de levensverzekering een specifiek soort verzekering is. Een levensverzekering keert een bedrag uit bij overlijden, maar er zijn ook levensverzekeringen die op een bepaalde datum, ook bij leven, een bedrag uitkeren. Een dergelijke levensverzekering wordt een kapitaalverzekering genoemd. De meest voorkomende levensverzekeringen zijn:

  • Overlijdensrisicoverzekering, ook wel nabestaandenverzekering genoemd. Deze verzekering keert een bedrag uit aan uw nabestaanden.
  • Uitvaartverzekering: deze verzekering keert een bedrag uit waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen bekostigen. Het is ook mogelijk dat de verzekering de diensten verzorgt.
  • Lijfrenteverzekering: deze verzekering keert bij leven een bedrag aan u uit of bij uw overlijden aan uw nabestaanden. Deze verzekering wordt vaak gebruikt om uw pensioen aan te vullen.
  • Kapitaalverzekering: deze verzekering is meestal gekoppeld aan een hypotheek en keert bij leven een bedrag a u uit. Als u overlijdt, gaat de uitkering na uw nabestaanden. Met het bedrag kunt u of kunnen uw nabestaanden (een deel van) de eigen woning schuld aflossen aan de hypotheekverstrekker.
  • Beleggingsverzekering: deze verzekering gebruikt beleggingsfondsen om vermogen op te bouwen. Omdat er belegd wordt, is het eindbedrag allerminst zeker. Het bedrag kan hoger uitvallen dan voorzien, maar het is ook mogelijk dat het eindbedrag lager uitvalt.

Gerelateerde berichten

Microdosering van psilocybine: een nieuwe horizon in mentaal welzijn

In de afgelopen jaren heeft de interesse in microdosering van psychedelica, met name psilocybine, een opvallende opmars gemaakt. Psilocybine, het...

Lees meer

Over ons

Lees snel wat je kan doen om vitaal in balans te zijn.

Contactgegevens

Via info @ vitaalinbalans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden